22.4.15

Qüestionar la memòria històrica

Oblit amb aixovar es l'obra que Carme Malaret  presenta a Can Ginestar de Sant Just Desvern  en el marc de l'exposició IN-VEÍ.
La seva ubicació a les dependències de l'arxiu fa que la proposta de Malaret s'integri en l'espai físic  facilitant la compressió de la idea.


És una instal.lació que reflexiona sobre el paper anònim de moltes generacions de dones.
Profesión: " Sus labores" era la descripció de la feina de les dones de la posguerra que preparant l'aixovar també es preparaven per viure a través dels altres.
 El tractament formal del material,posant en el mateix pla llençols , estovalles i tovallons de roba amb altres de fang provoca una mirada de perplexitat i a la vegada d'absoluta fragilitat.


També hi trobem amagades entre plecs, llibretes de fang que amb tractaments diferents  donen més realisme a l'element objectual.

Llibretes on de manera recurrent estan apuntades les accions més quotidianes: rentar, cuinar, netejar....amb altres molt més subtils com educar, cuidar, estimar.....


  En un altre plantejament formal l'obra també reflexiona sobre el paper de l'arxiu en la  conservació de la memòria.

Marcs que preserven un paisatge humà femení que en la majoria de casos no hi ha documentació.En altres la informació es troba amagada darrera del nom familiar.La depuració de la idea acaba amb una imatge on s'apilen fragments d'aquestes històries anònimes.
 Metàfora d'aquell apilar plats.Pilar que trontolla quan la dona té dret a vot i el seu paper en la societat adquireix protagonisme.

La disposició dels plats ja no és manté estàtica sinó que es dinamitza.


 El diàleg de l'obra amb l'espai físic com és l'arxiu, amb un terra hidràulic de punt de creu, es complementa amb la miscel·lania que aquest més de març s'ha publicat: Història de 50 dones de la segona mitat del segle XX.
50 històries que han construït els fonaments del segle XXI.

Oblit amb aixovar només es pot veure en hores d'obertura de l'arxiu. Dimarts i dijous, matí i tarda.

Comentaris sobre l'obra
 


2 comentaris:

 1. Gràcies Carme per aquesta obra impressionant en molts sentits. He volgut dedicar-li una entrada al meu blog i et passo aquí el link:
  http://books-carabistouilles.blogspot.com/2015/05/carme-malaret-ceramista-i-escultora.html
  Veuràs que és una entrada en la que enllaço amb aquest blog teu. Tot rodó :-)
  Una abraçada molt gran ! Muriel

  ResponElimina
 2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina

COMENTARIS