15.5.15

Una clau que obre un viatge iniciàtic


 
Molta expectació va generar l'anunci de la Mostra X-press de Jean François Ricoche.
La gent volia conèixer el personatge que durant tres anys havia viscut en el subsòl de París.
Molts dubtaven de què la troballa d'una clau mestre fos certa i es preguntaven si les imatges que veurien a la mostra eren un muntatge per donar arguments a la història de Ricoche.
29 anys guardant els negatius en un calaix  i ara apareixien per primera vegada a Sant Just



Quim Deu ha estat el  coprotagonista d'aquesta història.
A ell, Jean François li va explicar que quan tenia 23 anys i avorrit del què vivia a la superfície es va proposar trobar la clau, que havia sentit a dir, obria totes les dependències del metro.
Un dia, dins del seu recorregut diari, la va trobar.




Ricoche ha volgut presentar aquesta aventura a les fosques i només una lot descobria els diversos indrets que havia  fotografiat.







Va explicar multitud d'anècdotes, vivències i pensaments que li havien anat succeint durant els tres anys d'immersió en el subsol.
Com diu Barbara Roig en un escrit que ha fet  per aquesta Mostra:
" El metro per a en Jean François Rioche és el principi d’un viatge indispensable de fugida, però que acaba sent iniciàtic, el viatge que ens transforma, el moviment indispensable per escapar de la mort.

I continua
"Aquest espai del metro de París que Jean François descobreix és un amagatall però també és l’origen de la vida, de la seva vida.
És una matriu on instal·la els seus somnis i ordena els seus desitjos.Tot ve d’allà, d’aquest indret verge però alhora no tant, on és possible imaginar de tot, on les llums i els sorolls sords parlen el llenguatge del infinit, del possible, on només un es pot aventurar de la mà d’un Déu que ben bé podria ser Legba, Déu africà de la fertilitat que obre i tanca camins sense parar.





Per donar autenticitat a la seva història va signar els vidres que prèviament havíem enfosquit












MET 1101 una experiència vital que podem gaudir fins diumenge 17 de maig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COMENTARIS