15.11.19

El pensament no té etiquetesEl dijous 14 de novembre a les 19,30 h tot estava preparat per rebre les explicacions sobre química i música que l'Ernest Giralt ens havia preparat.Les parets lluïen grafismes amb taules periòdiques. Diferents models i amb una constatació: La taula periòdica no està tancada amb els 118 elements que la componen. Cada any arran de la seva manipulació se'n descobreixen més.

Giralt ens va posar en antecedents dels seus inicis com a compositor . A mitjans dels anys 70 va començar a utilitzar els ordinadors per crear música.

Buscaven juntament amb el seu amic Xavier Roselló la simetria de les coses i van escriure la partitura de Quasi-Symmetric 1


Després d'uns anys de dedicació plena a la Ciència retroba la seva inquietud musical.

La composició per orquestra de la taula periòdica 2018 es comença a gestar 8 anys enrere.


L'Ernest ens va explicar com va donar a cada element. Les seves característiques moleculars, el seu pes atòmic van portar-lo a construir un mosaic sonor que anava desgranant a mesura que identificava un element.

L'atenció era màxima. Els sons de l'Hidrogen, de l'Heli, del Liti...... els percebíem a través d'un instrument de percussió, de vent, de corda...Quan se li va preguntar que estava fent ens va mostrar el mapatge d'una proteïna anomenada frataxina causant de la malaltia minoritària
Atàxia de Friedreich.
La va anar explicant per fer-nos entendre la música que havia sortit del seu estudi en el laboratori. 

Tot un plaer quan es troben complicitats entre ciència i art!


Si voleu veure més imatge cliqueu TAULA PERIÒDICA
I si voleu escoltar la música que compon l'Ernest aqui els links
 

Chemical Elements (elements de transició). Quintet de corda de la OSV

Quasi-symmetry I

Frataxin

Pàgina WEB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COMENTARIS