30.7.20

Tensió entre la ideologia i la bellesa

 Juana Dolores Romero Casanova ha guanyat  la 56 edició del premi Amadeu Oller 2020 per a poetes inèdits amb el poemari Bijuteria

Cos, del camp de batalla al territori artístic va ser la proposta de Mostra X-pres que va fer la Joana al març del 2017.

Les parets de l'ESPAI es van omplir de poemes i anotacions.
 L'embrio del poema Tara que figura en el llibre premiat es mostrava en el 2017 ple  de notes que apuntalaven o questionaven conceptes.


Joana Romero en el 2017 o Juana Dolores Romero Casanova en el 2020 es va despullar ideologicament i  en la seva proposta expositiva ensenyà la diversitat de registres plàstics i visuals que utilitza per expressar-se; instal.lacions, aquarelles, fotografies, performance....

En ple confinament ha estat activa i ha fet un video que denuncia la precarietat en el món laboral de la neteja
.https://www.youtube.com/channel/UCt2_ZI3qb7GzA0n0UYFyzcQ

Provocativa en els seus postulats en el 2017 i en l'actualitat.

Aquí teniu un enllaç de l'entrevista que li va fer la periodista Claudia Rius al Núvol digital al maig d'enguany.

https://www.nuvol.com/llibres/juana-dolores-escriure-be-es-mes-revolucionari-que-escriure-en-catala-102549 En la seva Mostra X-press s'explicava:

Del cos per al cos amb el cos des del cos i fins el cos: corporeïtzar el pensament, habitar-lo. El cos no és una realitat en ell mateix, sinó una construcció simbòlica, un text construït social, cultural i políticament. El cos està escrit, té lletra: no tenim un cos, som un cos. Per tant, reflexionar sobre el cos per crear a partir del cos és una pràctica subversiva que qüestiona els discursos, les pautes i les representacions d’identitat que s’inscriuen a la nostra pell. No obstant, també podem encarnar la dissidència. No existeixen ficcions sense cos. La creació poètica del cos és la transformació del camp de batalla en territori artístic: la reivindicació de les lluites dissidents com a subjecte artístic, i no com a objecte. L’any 1989, l’artista Barbara Kruger proclamava i plasmava en una de les seves obres que el nostre cos és un camp de batalla, una cartografia en constant conflicte, on una infinitat de missatges –senyals, paraules, gestos– aliens es confronten amb les pròpies contradiccions i resistències. El cos és polític. El cos metaforitza el món i el món metaforitza el cos. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COMENTARIS