22.1.24

L'Olorcé ha arribat a l'ESPAI !

El cap de setmana del 18 al 20 de gener es va presentar a l'ESPAI la Mostra de Meritxell Virgili Per quan arribi l'Olorcé

Acompanyada per Quim Déu, va explicar el seu treball de recerca de com a través de les olors podem descriure un territori.

 

A la Mostra s'hi podia veure unes projeccions performatives que Virgili havia anat fent pels Pirineus on els animals domèstics com vaques, cavalls, cabres, ovelles, rucs, que es trobava, eren protagonistes actius de les seves improvisacions.

En les seves caminades per l'alta muntanya porta un objecte recol·lector de boles de vidres que a la manera de penjoll s'impregnen d'olors.

 


El contacte directe amb la vegetació i amb els animals del lloc impregnaven també les seves robes.

Virgili ens va explicar que en els seus recorreguts olfactius hi havia un denominador comú que ho va identificar en un bacteri Mycobacterium vaccae que actualment s'està estudiant com el bacteri de la felicitat.

 

Un altre dels elements de la Mostra van ser els dispositius olfactius on en el seu interior hi havia l'essència dels seus recorreguts i que  va convidar a la gent a ensumar.
Va ser tot un ritual com encarar l'acció olfactiva. Disposició de ment i cos per apreciar i identificar el que oloràvem.

Els records que va despertar l'acció olfactiva van ser molt personals. Una mateixa olor podia esdevenir passat o present.

Virgili explica: El sentit de l'olfacte es pot percebre com un contra-arxiu. oferint una ruta cap a  "altres vides" i ajudar a escriure altres històries globals.

Fotografies del Carles Serraima

+imatges de la Dorothee Elfring https://adobe.ly/3Ocnv7M

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COMENTARIS